Is sparen zinloos geworden met de huidige spaarrentes?

Sparen zinloos of juist bijzonder zinnig?

Issparen zinloos of verstandig sparen zinloos geworden? Volgens grote krantenkoppen en titels op verschillende websites wel. De spaarrente staat in sommige gevallen lager dan de inflatie. Dat is geen goed teken, want uw spaargeld wordt op deze manier minder waard. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Voordat u direct uw geld van uw spaarrekening haalt, leggen we graag even uit waarom sparen niet zinloos geworden is en wat er mist in de redenering van de mensen die u aan het beleggen willen hebben.

Sparen zinloos met een inflatie hoger dan de rente

Met een inflatie die hoger staat dan de rente op de spaarrekening, verliest de spaarrekening waarde. Dat is volledig correct. De ontwaarding van uw kapitaal weegt in dit geval immers zwaarder dan de spaarrente die u ontvangt. Maakt dit sparen zinloos? Nee, zeker niet.

Sparen doen we om geld te hebben voor de oude dag, een volgend huis of een buffer. We sparen door maandelijks (of wekelijks) een bedrag opzij te zetten. Dit geld staat niet meer op de lopende rekening en kan daardoor niet meer gebruikt worden. Alle kleine bedragen samen vormen een leuk bedrag aan het einde van het jaar waar rente over verrekend wordt.

Dus: Sparen doen we niet om geld te verdienen. We doen het om geld opzij te zetten.

Dit geld komt van pas wanneer u ineens zonder werk komt te zitten. Of wanneer er ineens onverwachte rekeningen binnenkomen of uitgaven gedaan moeten worden die niet voorzien waren. Zoals een kapotte wasmachine. Heeft u niets gespaard? Dan kunt u de was met de hand doen.

Nu kan het zo zijn dat uw spaargeld minder waard geworden is door de inflatie. U verliest dan een aantal tienden procenten. Tegenover deze afname staat wel een gespaard bedrag dat u niet uitgegeven heeft. Netto bent u er dus op vooruit gegaan door te sparen.

Waarom wordt sparen zinloos genoemd?

Sparen wordt zinloos genoemd omdat u aan het einde van de rekening minder kunt kopen van uw spaargeld. Maar zo blijft het natuurlijk niet. De inflatie is veranderlijk, net als de spaarrente. En sommige banken bieden een prima spaarrente die hoger uitvalt dan de inflatie.

De mensen die sparen zinloos noemen op het gebied van rendement, die hebben wél gelijk. Maar dat is een compleet ander verhaal.

Wanneer is sparen zinloos?

Sparensparen is geld opzij zetten is zinloos op het moment dat u hoopt dat u op deze manier geld aan het verdienen bent voor de toekomst. Toegegeven: het is mogelijk wanneer u de juiste bank weet te vinden en uw geld voor een flink aantal jaar vastzet. Maar dan vangt u nog steeds een rendement dat veel lager uitvalt dan wanneer u kiest voor investeren in aandelen bijvoorbeeld.

Toch is dat niet voor iedereen weggelegd. Investeren in goud of het inleggen op bepaalde obligaties is niet altijd even gemakkelijker. Het vinden van de juiste broker evenmin. Maar om sparen daarmee direct af te schrijven als werk voor zotten, dat gaat veel te ver.

Wat is een handige strategie?

Geld blijven sparen door elke maand een bedrag opzij tet zetten is een prima strategie. Heeft u daarnaast geld over op de buffer die u opgebouwd heeft? Dan kunt u verder kijken naar manieren om geld te beleggen of te investeren. Op online-inkomst.nl vindt u verschillende financiële producten die interessant kunnen zijn voor u.

Deze blog is uitsluitend bedoeld als informatie. Online-inkomst.nl geeft geen advies over beleggingen, sparen of investeringen. Wij zijn niet aansprakelijk voor winsten of verliezen uit handelingen die voortgekomen zijn uit het lezen van de informatie op onze website.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *