Geld investeren zonder risico: het kan

geld investeren zonder risico kan

Geld investeren zonder risico klinkt als een droom. Overal komt u immers waarschuwingen tegen dat beleggers en investeerders risico lopen en dat uw kapitaal verloren kan gaan wanneer u investeert. Toch is dat lang niet altijd het geval. U kunt investeren zonder risico, maar of dit zo interessant is, dat is nog maar de vraag.

Geld investeren met de Europese depositogarantie

Wanneer u minder dan € 100.000 op een spaarrekening zet bij een bank die de Europese depositiegarantie afgeeft, dan investeert u feitelijk zonder enig risico. Zou de bank spontaan failliet gaan, dan krijgt u namelijk de eerste € 100.000 altijd terug.

Dat klinkt aantrekkelijk, maar er zitten duidelijke keerzijdes aan. Zo is de rente ontzettend laag. Zeker in vergelijking met andere financiële producten, zoals investeringen in goud of aandelen. Maar dáár vindt u weer hogere risico’s.

Voor wie is deze manier van investeren interessant?

Geld investeren zonder risico op deze manier wordt aangeraden aan mensen die geen lang investeringsperspectief hebben. Bijvoorbeeld mensen op hogere leeftijd of mensen die aan het sparen zijn om een bepaald bedrag binnen korte tijd beschikbaar te hebben.

Zij hebben simpelweg niet de tijd om een brede investeringsportefeuille op te zetten en te kijken naar andere mogelijkheden. Met de zekerheid van de garantie achter de deur weten deze investeerders daarnaast altijd zeker dat zij hun geld terugkrijgen.

Werkt dit als middel binnen het risicomanagement?

Er zijn investeerders en beleggers die een brede portefeuille opzetten en die daarbij een bepaald percentage op zekere factoren zetten. Maar zij kiezen niet voor de spaarrekening. Investeren zonder risico is namelijk nooit onderdeel van de tactieken van succesvolle handelaren.

Handelaren zoeken bewust het risico op, omdat zij rendement willen. Zij willen hun kapitaal zien groeien en nemen daarbij geen genoegen met percentages onder de 1%. Logisch uiteraard, want het is de bedoeling dat het vermogen toeneemt. En met minder dan een procent zorgt de inflatie er al snel voor dat het juist een verlies wordt.

Zet altijd het risico tegen het rendement af

Bent u op zoek naar manieren om te investeren en maakt u zich zorgen over het risico? Let dan op het volgende:

  • Een hoog risico geeft veel kans op rendement maar is niet geschikt voor beginnende beleggers;
  • Een laag risico geeft weinig rendement, maar is een zekere kaart voor beginnende beleggers;
  • Het creëren van een portfolio met gemengde risicoprofielen is een verstandige zet.

Voor het laatste heeft u een brede aanbieder nodig met veel verschillende assets. Zo kunt u zelf verschillende producten kiezen, zoals aandelen, effecten, CFD’s of cryptovaluta.