Investeren in goud

Investeren in goud – is goud als belegging interessant of toch niet?

Investeren in goud is een heerlijk controversieel onderwerp onder beleggers. Een groot deel houdt altijd een bepaald percentage aan goud in de portefeuille voor de zekerheid. Andere beleggers hebben een hekel aan deze strategie omdat goud niet op kan tegen aandelen en effecten. Hoe interessant is investeren in goud nou echt? Is goud als belegging de manier om een stevige basis op te zetten, of is het verstandig om te kijken naar andere financiële producten om geld te verdienen?

Nadelen van goud als belegging

Laten weinvesteren in goud is geld waard direct beginnen met de nadelen van investeren in goud. Het argument dat altijd genoemd wordt in dit opzicht is de intrinsieke waarde van goud. Concreet betekent dit dat goud in een portefeuille nooit aan het werk kan, omdat het vastgehouden wordt. Het is een schaars edelmetaal dat juist beter ingezet kan worden in de juwelenindustrie of bij het maken van computers.

Een ander nadeel is dat de goudprijs weliswaar volatiel is, maar dat deze het niet of nauwelijks wint van aandelen. Daar is meer rendement te behalen dan bij goud als belegging.

Maar de goudprijs is wel lekker stabiel!

Denkt u dat de goudprijs een stabiele waarde heeft, dan moeten we u teleurstellen. In 2013 was de totale koerswijziging een bijzonder verrassende minus 28%. Uiteraard is de goudprijs over een langere termijn wél een interessante investering met een gezond rendement, maar garanties zijn er niet.

Daar komt nog bij dat fysiek goud kopen een nieuw risico met zich mee brengt. Hebt u fysiek goud in huis, dan is uw woning direct aantrekkelijker voor dieven. Het is belangrijk om het goud goed en veilig op te slaan. Daar zitten altijd kosten aan verbonden.

Waarom is goud als belegging dan wel interessant?

Goud investeren in goud inflatieis een van de beleggingen waar een enorme markt voor is. De nieuwe rijke landen in Azië zorgen voor een flinke vraag naar goud en diamanten. Dat betekent dat de goudprijs de komende tijd naar alle waarschijnlijkheid stijgt.

Daarnaast is over de afgelopen jaren een bijzondere stijging van de waarde te zien. Stijgende waardes zorgen voor meer vertrouwen en vertrouwen is weer goud voor de goudkoers.

Hoe zit het met goud en de inflatie?

Goud wordt de beschermer voor de inflatie genoemd. Dat heeft een reden. Wanneer de inflatie laag is, gebeurt er weinig met de koersen van goud. Stijgt de inflatie, dan betekent dit dat veel beleggingen en investeringen minder waarde hebben. De goudprijs reageert hier altijd in tegenovergestelde richting. Een hoge inflatie betekent meestal een stijging van de goudprijs.

Goud is ook een goede belegging voor het risicomanagement. De meeste investeringen hebben namelijk fiatgeld als basis. Wanneer de waarde van het geld daalt, daalt de waarde van de portefeuille automatisch mee. De prijs van goud is niet verbonden aan valuta. Dat zorgt voor een anker in de portefeuille die relatief waardevast is.

Doorgaans wordt aangeraden om tussen de 10 en 15 procent van de portefeuille om te zetten naar goud. Persoonlijk vinden we dit een aantrekkelijke indicatie, maar wijzen we er tevens op dat elke belegger en investeerder een eigen strategie heeft.

Hoe kan ik direct investeren in goud?

Er zijn verschillende manieren om direct te beginnen met investeren in goud. De eerste optie is niet geschikt voor particulieren: het kopen van goudbaren. Dit zijn flinke baren van 12.5 kilo en daarmee vallen de prijzen vaak hoog uit.

De complete goudbaren zijn relatief goedkoop omdat er geen verwerkingskosten gerekend worden. Kleinere baren (bijvoorbeeld een kilo) zijn goedkoper, maar de prijs per gram valt hoger uit. Er moet namelijk meer mee gedaan worden.

Gouden muntengoud investeren met munten zijn ook een optie. De waarde van de gemiddelde munt ligt rond de € 1000, waarmee het een aantrekkelijke optie is voor investeerders. Het nadeel van deze gouden munten is dat er premie bovenop de goudprijs betaald moet worden. Ook zorgt de spread ervoor dat de waarde reëel moet stijgen voordat u de munten met winst kunt verkopen.

De prijs per munt is echter veel lager dan de prijs van een goudstaaf en in essentie kunnen de munten gebruikt worden als betaalmiddel.

Gealloceerd en niet-gealloceerd goud

Kiest u ervoor om te beleggen in goud via de bank, dan kunt u kiezen tussen twee opties:

  • Gealloceerd goud kopen: goud dat daadwerkelijk bij de bank aanwezig is;
  • Niet-gealloceerd goud kopen: goud dat niet aanwezig is. Uw investering volgt de goudprijs.

In beide gevallen kunt u goedkoop beleggen in goud. Bij gealloceerd goud zijn de kosten hoger omdat er jaarlijks extra kosten zijn voor de verzekering, opslag en administratiekosten. Niet-gealloceerd goud heeft als nadeel dat er geen fysiek goud is als onderpand. In beide gevallen is er ook een tegenpartijrisico.

Aandelen in goudmijnen

Investeren in goud op een indirecte manier kan door te kijken naar mijnaandelen. U wordt hiermee deeleigenaar van een goudmijn. Deze industrie zet jaarlijks meer dan 200 miljard euro om en is dus bijzonder lucratief. Het is een volatiele en riskante investering die extreem veel op kan leveren, maar het kan ook volledig verkeerd gaan. Aandelen in goudmijnen zijn een financieel product met een hoog risico.

CFD’s

CFD’s worden vaak genoemd als een manier om te investeren in goud. Dat is het natuurlijk niet. Op het moment dat u een CFD afsluit op de goudprijs, koopt u geen goud. U kunt ook geen goud verkopen, want er is geen goud in het spel.

De CFD is een contract met de koerswaarde van goud als basis. Er wordt gekeken naar het verloop van de goudprijs en aan de hand daarvan kunt u geld verdienen of verliezen. U kunt handelen op de goudprijs, maar ook tegen de goudprijs. In het laatste geval maakt u winst wanneer de goudprijs daalt.

In plaats van CFD’s kunt u ook kiezen voor ETF’s (Exchange Trading Funds). Bij ETF’s wordt ook geen fysiek goud verhandeld, waardoor de transactiekosten bijzonder laag zijn. U kunt met een ETF handelen met de goudprijs als basis. Let wel goed op bij producten zoals een CFD of ETF. Er kunnen hefbomen aangeboden worden waardoor u meer kunt verliezen dan uw eigenlijke inleg.

Is investeren in goud interessant genoeg?

Investeren in goud is een keuze die veel beleggers en investeerders maken. Vaak is het een klein deel van de portefeuille als zekerheid in bange tijden. Als particulier investeren in goud is een stuk moeilijk, zeker wanneer u risicospreiding toe wilt passen. Kiest u bijvoorbeeld voor een gouden munt van € 1000, dan moet uw totale portefeuille € 10.000 bedragen bij een risicomanagement waarbij goud 10% van de waarde uitmaakt.

Wilt u liever speculeren en handelen op de kortere termijn, dan kunt u eventueel kiezen voor de CFD’s en ETF’s. U kunt ook kijken naar andere manieren om online geld te verdienen, zoals geld beleggen of aandelen kopen en verkopen.