Aandelen

Aandelen kopen en verkopen om geld te verdienen, kan dat?

Aandelen kopen en verkopen was vroeger alleen voor professionele handelaren interessant. De mannen in strakke pakken op de beursvloer overschreeuwden elkaar bij het bieden. Grote schermen met grafieken, rode en groene cijfers – en tal van papieren die in het rond vlogen. Die tijd is voorbij. Iedereen kan tegenwoordig in principe aandelen kopen en verkopen. Maar zo makkelijk als het klinkt, is het helaas niet. Hoewel veel websites u vertellen dat u direct in aandelen beleggen kunt, is de waarheid net even iets anders.

Welke aandelen moet ik kopen om winst te maken?

Aandelen kopen om winst te maken is de theorie. In de praktijk betekent dit dat u naar veel aspecten moet kijken. Zoals de toekomstverwachtingen voor een onderneming, het aantal aandelen dat uitgebrac

aandelen kopen met winst

ht is en de aandelenkoers van dat moment. Doorgaans geldt: hoe meer risico, hoe groter de kans op rendement.

Dat is tevens waar veel mensen de fout mee ingaan. Door te kiezen voor koopwaardige aandelen kunt u de aandelen langere tijd vasthouden. Het rendement is relatief laag (doorgaans zo’n 5%). Het is echter wel een manier om te investeren met relatief veel zekerheid. Grote bedrijven met een stabiele markt houden immers vaak hun waarde.

Wat zijn koopwaardige aandelen precies?

Met koopwaardige aandelen worden aandelen bedoeld die een goede aankoop zijn. Zoals de aandelen van de grote bedrijven die een stabiele groei laten zien. Dit is een manier van investeren op de langere termijn. Mensen die op de kortere termijn investeren, zoeken vaak koopwaardige aandelen op een andere manier.

Dit kan op de volgende manieren:

  • Zoeken naar aandelen die ondergewaardeerd zijn;
  • Zoeken naar nieuwsberichten die positief zijn voor een bepaalde onderneming;
  • Volgen van financiële rapporten om trends te ontdekken voor de koerswaarde verandert.

Wat koopwaardige aandelen zijn bij aandelen kopen en verkopen, dat hangt echter volledig af van uw strategie en uw aandelenportefeuille. Hebt u reeds veel ‘zekere’ aandelen, dan kan het de moeite waard zijn om een klein percentage beschikbaar te zetten voor iets meer risico.

Aandelen kopen en verkopen via een broker

Aandelen kopen en verkopen op de beurs is niet geschikt voor particulieren. Hier zitten alleen de grote spelers, zoals de bank waar u klant bent. Omdat particulieren hier niet kunnen beleggen, is het verstandig om te kijken naar het aanbod van uw bank of tussenpersonen.

Het is ook mogelijk om te investeren in aandelen via een online broker. In dit geval koopt u meestal géén aandelen: u sluit een CFD af (Contract for Difference). Hiermee sluit u een contract af met de broker over de koerswaarde. U kunt inzetten op een dalende waarde of juist een stijging van de aandelenkoers.

Handelen via CFD’s kan aantrekkelijk zijn wanneer u meer mogelijkheden wilt dan aandelen kopen en verkopen via de traditionele kanalen, maar brengt tevens meer risico met zich mee.

Wat is het voordeel van goedkope aandelen kopen?

Beginnende beleggers zoeken vaak een strategie. Goedkope aandelen kopen kán een goede strategie zijn. Op deze manier kunt u met een kleinere investering een bredere portefeuille opzetten met duidelijke risicospreiding.

Er is echter een nadeel bij goedkopere aandelen kopen en verkopen. Wanneer u veel verschillende transacties uitvoert bij een tussenpersoon, betekent dit automatisch hoge kosten. Kijk daarom altijd eerst naar het verwachte rendement om te zien of de kosten ook daadwerkelijk terugverdiend kunnen worden. Anders maakt u immers per definitie verlies.

Is aandelen kopen en verkopen een manier om winst te maken?

Aandelen kopen en verkopen is nog altijd een manier om een leuk online inkomen te verdienen. U moet echter goed nadenken over de strategie die u wilt hanteren. U kunt kiezen voor:

  • Aandelen kopen voor de langere termijn;
  • Aandelen kopen voor een korte termijn.

Mensen die opaandelen kopen en verkopen de kortere termijn handelen, verkopen aandelen soms al binnen een paar uur. De mensen die langere termijn doelstellingen hebben, houden aandelen juist veel langer vast. Beide vormen zijn een goede manier om te handelen in aandelen. Vaak combineren professionals de twee methoden door hun portefeuille op te splitsen in twee soorten investeringen. Voor beginners is dit vaak nog een stap te ver.

Uw strategie bepaalt in hoge mate welke aandelen interessant zijn voor uw portefeuille en uw manier van handelen. Let u vooral op het verschil tussen een CFD en een aandeel daadwerkelijk kopen. Er zijn nog altijd mensen die hiermee de fout ingaan.

De informatie op deze pagina is geen advies en is uitsluitend ter informatie bedoeld. Online-inkomst.nl is géén raadgever en biedt geen financiële producten aan.

FAQ over aandelen kopen en verkopen

Wat zijn aandelen eigenlijk?

Aandelen zijn eigendomsbewijzen. Wanneer u aandelen koopt, wordt u mede-eigenaar van een bedrijf. Dit betekent dat u een deel van de winst uitgekeerd kan krijgen. Stijgt de waarde van de onderneming, dan stijgt de waarde van uw aandeel mee.

Wat is dividend?

Dividend is winstuitkering. Het bedrijf waarin u aandelen hebt, kan besluiten om (een deel van) de winst uit te keren aan de aandeelhouders.

Wanneer moet ik een aandeel kopen?

Wanneer de prijs interessant is en het aannemelijk is dat de waarde van het aandeel gaat stijgen. Concreet betekent dit dat u er verstandig aan doet het nieuws in de gaten te houden, net als verschillende financiële data (zoals jaarverslagen).

Kan ik winst maken op een dalende aandeelprijs?

Ja, wanneer u ‘short’ gaat verdient u geld wanneer de koerswaarde van een aandeel daalt.

aandelen met winst verhandelenKan ik een demoaccount openen voor aandelen kopen en verkopen?

Er zijn programma’s waarmee u kunt oefenen, maar de ervaringen hiermee zijn doorgaans ondermaats. U kunt beter kiezen voor een CFD-broker om daar te handelen in aandelen. Zij hebben in de meeste gevallen gratis demoaccounts die u kunt gebruiken.